OBS! Den här FAQ:n gäller den äldre versionen av Wint. Gå till den nya

FAQ

Tips

Så beskattas de vanligaste förmånerna

Att erbjuda förmåner och ersättningar utöver den vanliga lönen är ett bra sätt att skapa mervärde för sina medarbetare. Det är dock viktigt att komma ihåg att de flesta förmåner är skattepliktiga för mottagaren. Om du som arbetsgivare erbjuder förmåner i bolaget finns det därför några saker du behöver tänka på för att vi på Wint ska kunna hantera era löner på ett korrekt sätt.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de vanligaste förmånerna som svenska arbetsgivare brukar erbjuda sina anställda, samt vad du som kund hos Wint behöver tänka på kring rapportering av förmåner. Häng med!

I artikeln kommer vi att ta upp:

1. Bilförmån

2. Privat hälso- och sjukvård

3. Personalvårdsförmåner

4. Kostförmån

5. Övriga förmåner

6. Bonus: höj löneunderlaget med omvänd löneväxling

Scrolla gärna direkt till det avsnitt som intresserar dig.

1. Bilförmån – när tjänstebilen används privat

Om du har en tjänstebil som ägs av bolaget, men som du använder för privata resor i mer än ringa omfattning (dvs oftare än vid ett fåtal tillfällen och maximalt 100 mil om året), så räknas det som en bilförmån som du ska beskattas för.

Detta betyder alltså att du, den dagen du leasar eller köper en tjänstebil via bolaget – eller byter in en befintlig bil – kommer behöva göra en beräkning av bilens förmånsvärde och rapportera in detta till oss på Wint.

På den här sidan hos Skatteverket kan du göra en beräkning av bilens förmånsvärde. Spara ned denna och skicka den till oss i ett Support-ärende tillsammans med följande uppgifter:

Vem som ska förmånsbeskattas:

När bilen är uttagen:

Registreringsnummer:

Fordonsskatt:

Vem betalar drivmedel (bolaget eller förmånstagaren):

Varför är det viktigt vem som betalar drivmedlet?

Om bolaget står för drivmedlet måste den som kör bilen föra en noggrann körjournal och förmånsbeskattas för de privata milen. Det betyder att ni inför varje ny lönekörning måste informera Wint om hur många privata mil ni kört med bilen, samt vad marknadsvärdet för bränslekostnaden är för perioden. Ganska krångligt, eller hur?

Vi rekommenderar därför att man alltid betalar drivmedlet själv och istället skickar in en körjournal för de tjänstemil man bekostat. Körjournalen kan skickas in när som helst under månaden på samma sätt som när man redovisar kvitton, så betalas det skattefria ersättningsbeloppet ut inom ett par dagar.

2. Förmåner i form av privat hälso- och sjukvård

Om bolaget erbjuder sina anställda en privat sjukvårdsförsäkring – eller på annat sätt tillhandahåller hälso- och sjukvård som inte avser rehabilitering, företagshälsovård eller förebyggande behandling – så ska detta förmånsbeskattas.

Du som arbetsgivare behöver därför informera oss på Wint om vilka hälsoförmåner ni har i bolaget, samt hur stor den skattepliktiga premien är. Detta brukar oftast framgå tydligt på fakturan, i annat fall har försäkringsförmedlaren bra koll på vad som gäller.

Det ligger också på dig som arbetsgivare att löpande meddela oss på Wint om premien avslutas eller om beloppet på något sätt behöver uppdateras. När vi har uppdaterade siffror blir vår hantering av era förmåner enklare.

3. Personalvårdsförmåner

Alla aktiebolag kan erbjuda sina anställda ett friskvårdsbidrag som är skattefritt så länge bidraget uppgår till maximalt 5 000 kr/år och att alla anställda erbjuds förmånen.

Om friskvårdsbidraget är större än 5 000 kr ska den anställda beskattas för det överstigande beloppet. Då ska det överskjutande beloppet rapporteras i lönen under samma månad som förmånen utnyttjas.

Utöver friskvårdsbidraget kan arbetsgivare erbjuda andra personalvårdsförmåner, såsom massagebehandlingar eller träningsaktiviteter, som är skattefria för den anställde så länge de är av “enklare slag”. Det innebär att kostnaden inte får överstiga 1 000 kr per tillfälle eller aktivitet.

Som arbetsgivare ansvarar du för att hålla dig inom ramarna för vad som är skattefritt och att meddela Wint om eventuell förmånsbeskattning behöver tas upp på eventuella överskjutande belopp.

4. Kostförmån – när bolaget bjuder på mat

Fri kost är normalt sett en skattepliktig förmån för den som blir bjuden – oavsett om den fås fortlöpande vid tjänsteresor och tjänstgöring på annan ort, eller enbart vid enstaka tillfällen som vid konferenser och studieresor.

Det schablonmässiga förmånsvärdet för fri lunch eller middag är 100 kr, vilket är tänkt att motsvara den besparing den anställda gör i sina privata kostnader.

Om en anställd får en kostförmån har arbetsgivare en skyldighet att ta upp värdet av förmånen i nästkommande lön. Inför lönekörningen behöver vi på Wint alltså få information om vilka samt hur många måltider den anställda mottagit under månaden.

5. Andra förmåner att hålla koll på

Ovan nämnda förmåner är de allra vanligaste, men givetvis finns en hel uppsjö av förmåner som kan vara bra att hålla koll på – både för arbetsgivare och anställd. Det ligger nämligen i ert intresse att dessa beskattas vid rätt tidpunkt, det vill säga när förmånen nyttjas, för att undvika eventuell senare beskattning.

Se därför till att meddela oss på Wint om en förmån nyttjats i samband med att ni rapporterar era löner.

Här finns en fullständig lista på samtliga skattepliktiga förmåner.

6. Bonus: höj ert löneunderlag med omvänd löneväxling

För att öka bolagets löneunderlag när det är dags att plocka ut utdelning kan man använda sig av så kallad omvänd löneväxling och på så sätt räkna in skattepliktiga förmåner i löneunderlaget.

Rent praktiskt “byter” man helt enkelt in de skattepliktiga förmånerna mot en nettolöneinbetalning istället och kan på så sätt tillgodoräkna sig hela förmånsbeloppet som lön. Då kan man också dra nytta av alla de fördelar som en lön ger, såsom ökat underlag för kapitalbeskattad utdelning, högre underlag för sjukpenninggrundande inkomst och allmän pension m.m. Kostnaden för bolaget blir densamma som om ni bara skulle ta det som förmån.

Så här kan det se ut:

Pelle har en bruttolön på 30 000 kr samt en bilförmån med förmånsvärde på 5 000 kr per månad. Arbetsgivarens underlag för arbetsgivaravgifter för lön och förmån blir 35 000 kr och arbetsgivaren drar av källskatt på hela beloppet.

Om man istället skulle tillämpa omvänd löneväxling så tar man bort förmånsvärdet på 5 000 kr och höjer Pelles lön med lika mycket – hans bruttolön blir alltså 35 000 kr varav han betalar 5 000 kr till företaget via nettolöneavdrag.

Pelle har nu 35 000 kr i bruttolön och genom att betala för bilförmånen med 5 000 kronor via ett nettolöneavdrag blir det fortfarande samma kostnader för skatt och arbetsgivaravgifter som tidigare. Men genom att tillämpa omvänd löneväxling istället för vanlig förmånsbeskattning får Pelle ta del av de fördelar som vi nämner ovan. Bra va?

Hör av dig till oss på Wint om du har några frågor kring förmåner. Du når oss enkelt via support-knappen, precis som vanligt!

  • K10 – Wint upprättar din K10:a enligt konstens alla regler

    2 140 kr

  • K10 – Rådgivning. Vill du att vi ser över din skatteplanering, råder kring utdelning kontra lön med mera? Priset gäller för upp till två delägare.

    2 400 kr

  • Genomgång av årsredovisningen. Hur gick året för din verksamhet? Här bokar du in att Wint tillsammans med dig går genom siffrorna i årsredovisningen. En genomgång av resultatet och planering/modulering framåt.

    1 540 kr

  • Utökad årsredovisning. För dig som vill ha en kassaflödesanalys, årsredovisning enligt K3 eller översättning av er årsredovisning till engelska:

    • Årsredovisning enligt K3

      4 330 kr

    • Kassaflödesanalys

      3 090 kr

    • Översättning av er årsredovisning till engelska

      2 140 kr

  • Skatterådgivning. Det här är rådgivning kopplat till dig som är ägare av bolaget. Rådgivning kring ägarfrågor och utdelning.

    1 900 kr

  • Expertrådgivning. Om ditt företag har behov av till exempel förvärvsanalys, funktionsbeskrivning eller avancerad bokföring som är specifikt för ditt företag, då är detta tjänsten för dig.

    1 900 kr

Behöver du upprätta blanketter och avtal? Vi hjälper dig!

  • Revers. En revers är ett skuldebrev och fungerar som ett skriftligt bevis på en skuld samt vilka villkor som gäller mellan borgenär och gäldenär. Vi hjälper dig med upprättandet!

    1 090 kr

  • Aktieägartillskott. Vill du satsa mer pengar i ditt aktiebolag? Vi hjälper dig.

    1 090 kr

  • Extra bolagsstämmoprotokoll. Behöver ni ta ett beslut i bolaget och vill ha hjälp att upprätta ett protokoll? Då är det här tjänsten för er.

    1 090 kr