Jag säljer digitala tjänster till privatpersoner inom EU - vad behöver jag tänka på?
När du säljer digitala tjänster till privatpersoner inom EU finns det några saker du behöver tänka på. Beskattningen ska nämligen ske i köparens land, där köparen är etablerad, bosatt eller stadigvarande vistas.
Med detta sagt innebär det att du kan bli tvungen att registrera ditt företag för att redovisa moms i andra länder. För att förenkla och undvika att du ska behöva momsregistrera dig i flera EU-länder, finns möjligheten att registrera sig för MOSS (mini-one-stop-shop), vilket innebär att du deklarerar din försäljning inom EU via en MOSS-deklaration. Då betalar du in momsen till Skatteverket som i sin tur betalar in momsen till landet där din köpare finns. Beloppen i deklarationen ska redovisas i euro och ska vara inlämnad hos Skatteverket senast den 20:e månaden efter redovisningsperioden.
Enligt nya regler som började gälla den 1 januari 2019 behöver du som säljer elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder som inte överstiger 99 680 kronor under ett år inte heller vara registrerad för MOSS utan kan istället redovisa svensk moms på omsättningen i din momsdeklaration. Du måste dock fortfarande ha information om köparens hemvist genom antingen köparens faktureringsadress, IP-nummer, bankuppgifter, mobilt landsnummer eller platsen där köparen tillhandahåller tjänsten.
Om din försäljning av elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder överstiger 99 680 kronor exklusive moms under ett år, ska du ta ut moms enligt det EU-land som din köpare befinner sig i från och med den transaktionen som gör att du passerar beloppet.
Samma gäller om du beräknar att din framtida årsomsättning kommer att överstiga 99 680 kronor exklusive moms, då behöver du också registrera dig för MOSS eller momsregistrera dig i det EU-land som du säljer till.
Du hittar mer info gällande MOSS på Skatteverkets hemsida.
Om du har försäljning till länder utanför EU ska beskattning ske i det land där köparen finns och är etablerad, vilket innebär att du måste kontakta respektive land som du har försäljning till för att se om ditt företag behöver momsregistreras där.
MOSS och Wint
MOSS är en manuell hantering i Wint och du ansvarar själv för redovisningen till Skatteverket men vi kan hjälpa till att sätta upp rutiner för det. Kika i vår prislista för mer information och hör av dig i supporten om du vill komma igång.
Har du försäljning via App Store eller Google Pay? Då kan du läsa mer om det här.
K10 – Wint upprättar din K10:a enligt konstens alla regler
2 140 kr
K10 – Rådgivning. Vill du att vi ser över din skatteplanering, råder kring utdelning kontra lön med mera? Priset gäller för upp till två delägare.
2 400 kr
Genomgång av årsredovisningen. Hur gick året för din verksamhet? Här bokar du in att Wint tillsammans med dig går genom siffrorna i årsredovisningen. En genomgång av resultatet och planering/modulering framåt.
1 540 kr
Utökad årsredovisning. För dig som vill ha en kassaflödesanalys, årsredovisning enligt K3 eller översättning av er årsredovisning till engelska:
Årsredovisning enligt K3
4 330 kr
Kassaflödesanalys
3 090 kr
Översättning av er årsredovisning till engelska
2 140 kr
Skatterådgivning. Det här är rådgivning kopplat till dig som är ägare av bolaget. Rådgivning kring ägarfrågor och utdelning.
1 900 kr
Expertrådgivning. Om ditt företag har behov av till exempel förvärvsanalys, funktionsbeskrivning eller avancerad bokföring som är specifikt för ditt företag, då är detta tjänsten för dig.
1 900 kr
Behöver du upprätta blanketter och avtal? Vi hjälper dig!
Revers. En revers är ett skuldebrev och fungerar som ett skriftligt bevis på en skuld samt vilka villkor som gäller mellan borgenär och gäldenär. Vi hjälper dig med upprättandet!
1 090 kr
Aktieägartillskott. Vill du satsa mer pengar i ditt aktiebolag? Vi hjälper dig.
1 090 kr
Extra bolagsstämmoprotokoll. Behöver ni ta ett beslut i bolaget och vill ha hjälp att upprätta ett protokoll? Då är det här tjänsten för er.
1 090 kr